Facebook va muri

Asta e părerea mea. Fiind o reţea de socializare, Facebook vinde iluzii. Iluzia că-ţi poţi face prieteni virtuali, că poţi avea relaţii virtuale. Adică nu relaţii virtuale în sens de... relaţii virtuale, ci relaţii virtuale în sens de relaţii afective autentice. La modul că dacă tot plouă afară sau nu ai un iubit, de ce să nu te conectezi online? Nu-i mai simplu? Şi acolo nu o să te loveşti de problemele care pot să apară în viaţa de zi cu zi. Apoi, iluzia că poţi fii fericit, împlinit şi bogat, jucând Farmwille.

Aceste iluzii, frumos ambalate, prind la o anumită categorie de persoane (cam care e media de vârstă de pe Facebook?). Dar inevitabil va veni momentul când vei realiza că viaţa ta nu este una reală, că vila din Farmwille nu are acoperire într-o locuinţă adevărată, că "ciupeala" de pe net nu astâmpără setea de un sărut real. Şi atunci vei migra spre altă reţea de socializare, care arată altfel, care aduce noi promisiuni, noi prieteni, noi vise. Sau, în cazurile mai rare, vei închide calculatorul.

Sigur că s-ar putea ca Facebook să mai urce o vreme. Reţeaua are oricum avantajul că este gigantică. Aşa că cine vrea să îşi facă prieteni virtuali, acolo va merge prima dată. Şi sigur că întotdeauna vor exista oameni care vor dori să cumpere iluzii. Iar dacă unii se vor maturiza şi vor ieşi, alţii noi le vor lua locul. Dar, în opinia mea, Facebook va muri până la urmă. Mai exact atunci când va apare o altă reţea care să ofere promisiuni diferit colorate sau pur şi simplu mai noi. Acest lucru este inevitabil. De fapt, Facebook a fost condamnat la dispariţie în momentul în care s-a născut.

Acest lucru fiind, într-un fel, un paradox.

5 comments:

 • Anonim | 25.06.2011, 19:10

  Lotus, interesanta perspectiva ta.
  Cred ca, si FB asta daca e folosit cu masura si nu ca substitut pentru diverse goluri/ lipsuri, etc interioare, are partile lui bun.
  In fond, ca orice alt lucru din viata noastra, folosit excesiv. Dar na, lectia masurii, nu e intotdeauna usor de invatat.
  :)

 • Lotus | 25.06.2011, 22:04

  Cu părţi bune sau nu, este o reţea de socializare. Eu nu vorbesc de X sau Y care are cont pe Facebook ci de reţea per ansamblu. Cred că va dispare, şi sunt destul de convins că odată cu asta se va ridica altă reţea de acelaşi tip în locul ei. Pentru ca ulterior să piardă teren şi aceea în faţa uneia noi... şi tot aşa. :)

 • eva | 29.06.2011, 13:06

  am citit că e pe ducă. Mă felicit pentru intuiţie, n-am cont şi nici nu voi avea...

  Încet-încet ne întoarcem la lumea reală, singura şi ultima certitudine. :)

 • camelia | 29.06.2011, 16:01

  Un amic mi-a spus cândva că dacă un am profil pe această reţea de socializare nu exist;un straniu fel de sunt, dar tind să fiu... prin urmare, am ales să mă feresc de o uscare sufletească, a acestei înşelător-utile feţe.

 • Lotus | 30.06.2011, 10:57

  @eva

  Nu cred că e pe ducă.

  @camelia

  Nu mă deranjează reţelele care îmi oferă diverse facilităţi cum ar fi chat online. Dar sunt foarte precaut în a-mi lăsa datele reale pe ele.

  Google şi Yahoo oferă socializare online şi o grămadă de alte chestii. Aveţi conturi? Păi aveţi, că Blogger/Blogspot = Google, conturile de mail vi-s pe Yahoo... Sunt cam în aceeaşi oală toate din anumite puncte de vedere.

Trimiteți un comentariu

Comentariile anonime, off-topic, indecente sau cu link-uri care nu sunt în context vor fi cel mai probabil şterse.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.