In Memoriam - idee de blog

Nu cu mult timp în urmă a fost deschis un nou blog - In Memoriam Als. Evident că ulterior decesului acestuia. Binecunoscutul critic de film Alex. Leo Şerban a fost, după cum am mai amintit aici, destul de cunoscut şi în blogosferă, unde activa (acum 2-3 ani cred) sub pseudonimul alş. Nu ştiu să fi avut blog dar era un comentator fidel al unora şi a scris câteva articole pe blogul lui isuciu, într-o perioadă în care, din ce am înţeles, chiar s-a ocupat de administrarea acelui blog, evident cu acordul proprietarului. Eu nu l-am prins deoarece sunt mai nou pe bloguri. La alş mă refer.

Deci cineva, probabil cunoscut(i) de-al lui, a deschis un blog comemorativ. Blogul arată chiar bine, având în vedere că e pe blogger (blogspot). Problema cu acest blog este că, încă din start, e supus eşecului (declinului). Motivele sunt evidente. Pe măsură ce timpul va trece, alş va fi dat uitării din ce în ce mai mult. Acest lucru nu este o răutate: este pur şi simplu o realitate obiectivă, uşor de sesizat pentru fiecare. Interesul pentru persoana lui va continua să scadă, treptat. Chiar şi printre cei care i-au fost apropiaţi, deoarece nu se vor mai produce texte noi semnate alş. La un moment dat blogul va conţine tot ceea ce se poate conţine pe tema alş, după care nu vei mai avea ce să publici în el. Iar textele vor deveni, cu timpul, tot mai vechi.

Cred că o idee mai bună ar fi fost crearea unui blog In Memoriam universal. Nu doar pentru alş ci pentru orice persoană decedată care merită. Un astfel de blog ar avea mult mai multe şanse de a creşte în timp, mai ales pentru faptul că primul nu are absolut nici una. Succesul lui s-ar baza, ironic, pe decesul unor personalităţi. Dar aşa-i viaţa. Evident, un astfel de blog ar fi ceva mai complex. La un foarte sumar exerciţiu de gândire, eu l-aş face cu trei secţiuni: o scurtă dar obiectivă biografie (de exemplu în cazul lui alş acolo ar trebui precizat că era homosexual, acest lucru este o realitate şi nu poate fi schimbat prin eludare), o serie de texte fundamentale scrise de respectiva persoană şi o rubrică mai subiectivă cu impresii de viaţă, relatări etc de la cei care l-au cunoscut sau au avut tangenţă cu el.

Fireşte, apare problema selecţiei personajelor care să figureze acolo. Una delicată, presupun. Tot fireşte, ar trebui ca acest blog să fie unul colectiv. Dar aproape orice lucru mai complex implică dificultăţi mai mari. Aşa că, dacă cineva are chef de deschis un blog, multiautor mai cu seamă, şi nu ştie pe ce temă să-l facă, iată o idee interesantă! :)

2 comments:

  • a reader | 02.06.2011, 15:05

    Imo "dacă cineva are chef de deschis un blog [...] şi nu ştie pe ce temă să-l facă" poate e mai bine sa se abtina, altfel s-ar putea sa se osteneasca degeaba. Din cate am vazut - lasand la o parte bloggerii vechi, pionierii - sunt in principal 2 cai de a avea un blog de succes: fie scrii despre ceva la care te pricepi foarte bine, fie scrii foarte bine despre nu conteaza ce. Blogurile din prima categorie vor fi cautate pentru continut, informatie, cele din ultima pentru stil. Bloggerii din prima categorie sunt experti (de obicei experti amatori, ca sa zic asa) intr-o anumita tema (fie ea literatura, filmele, arta culinara etc.); bloggerii dintr-a doua sunt scriitori in devenire (mai rar deja publicati).

    In cazul asta particular, nu cred ca blogul dedicat lui als a fost creat cu ideea scucesului in minte - e pur si simplu un blog creat de fani, care nu vor decat sa stranga laolalta tot ce se gaseste pe net de sau despre als. Dar tocmai datorita pasiunii lor acesti fani vor face treaba mai buna in a strange texte de/despre als decat cineva care s-ar ocupa de fiecare mort celebru cu aceeasi indiferenta.

  • Lotus | 02.06.2011, 17:03

    Păi în principiu ar fi de preferat să fie un blog colectiv cel imaginat de mine şi să poată contribui la el cei care sunt în temă cu respectiva persoană şi doresc asta. Cumva blogul ăsta s-ar încadra în primul tip descris de tine. Oricum, era doar o idee de blog.

    De altfel, între succes (care ce înseamnă, un prag de vizitatori zilnici, o sumă de bani?) şi eşec există o scară cu multe trepte. Dar blogul ăsta cu als pur şi simplu îl văd aşa, pierdut într-un colţ.

Trimiteți un comentariu

Comentariile anonime, off-topic, indecente sau cu link-uri care nu sunt în context vor fi cel mai probabil şterse.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.