Şcoala de azi

Azi am citit un articol foarte interesant aici, scris de o persoană care gândeşte. Subscriu în totalitate. Din păcate cei care au gândit modul de predare în şcoli sunt fie bătuţi în cap fie nu au nici un interes să facă ceva bun. Şcoala ar trebui să însemne mai mult decât asimilare prostească de informaţii

Să vă dau un exemplu de gândire de tip robot dobândită în şcoli. Eu am fost la profilul matematică-fizică în liceu. Şi am fost într-o clasă bună. Ei bine, profesorul de matematică din liceu ne întindea deseori anumite capcane în care cădeam într-o veselie. De genul: el ne dădea un exerciţiu. Noi săream rapid la rezolvare prin metoda clasică şi mult-exersată şi prin care am fi ajuns la rezultat în să zicem 10 minute. Iar el începea să ne blagoslovească că nu suntem atenţi. Şi când ne uitam mai bine, vedeam că în acel caz concret există o situaţie de excepţie care ne permitea să aflăm instantaneu rezultatul final. Fără să mai parcurgem calea obişnuită, lungă.

În timp ce metoda domniei sale e bună în mic, sistemul general din învăţământ e foarte prost în mare. Iată o clasă de matematicieni care în urma tirului nesfârşit de exerciţii, în loc să gândească creativ, au dobândit o serie de automatisme mentale la chiar materia lor de bază. Care materie este abstractă şi se presupune că dezvoltă inteligenţa. Nu pe bune? Dezvoltă o anumită formă de inteligenţă. Aşa cum este predată acum, prosteşte pe de altă parte.

Şcoala ar trebui să formeze oameni şi nu enciclopedii ambulante. Prima nu o exclude pe a doua. Însă se pune prea mult accent pe asimilarea brută de informaţii în detrimentul flexibilităţii în gândire, al creativităţii, al originalităţii, al formării de sine. Profesorul ar trebui să insufle elevilor setea de cunoaştere. Elevii ar trebui să respecte profesorul şi să îl considere mentorul lor. Ceea ce de fapt şi este.

Mircea Popescu scria într-un articol din Trilema că şcoala te ajută să îţi atingi potenţialul maxim. Osho pe de altă parte le spunea discipolilor că, dacă la intrare ai anumite şanse, pe parcurs facultatea te prosteşte de tot, puţini fiind cei care ies de acolo neafectaţi. Şi atunci cum stăm până la urmă? Rămâne ca fiecare să tragă propriile concluzii. Iar dacă sunteţi la şcoală şi vă trece aşa un gând să vă lăsaţi de ea, ţineţi cont că veţi trăi în societate, veţi avea nevoie de şcoală şi alta mai bună nu există. Însă faceţi-o conştient, pe cât posibil.

4 comments:

 • anca giura | 08.04.2011, 10:57

  La grădiniţă, fiul meu învaţă despre vocale!!!! Dă un fel de teste pe fişe etc. Programa de la grădiniţă până la doctorat e varză în şcoala românească. Învăţăceii stau prea mult în bănci, într-o societste oricum sedentară. Profesorii sunt obligaţi să respecte acea programă idioată. Să facă ora de istorie la muzeu şi pe cea de bio pe loturi experimentale, să se mişte, să devină mai practici. Cum îi creştem, aşa o să-i avem. Obezi şi plictisiţi.

 • Anonim | 09.04.2011, 02:56

  Multumesc pentru apreciere. Intr-o zi va trebui sa luam fraiele si de aceea sunt interesat de orice opinie. Poate le punem cap la cap si avem un plan de ansamblu si de actiune. Daca nu vom putea modifica sistemul de invatamant poate vom reusi sa cream o alternativa. Trebuie sa ne gandim. A, si am cazut si eu in plasa cu sexul din bara de sus :))

 • Anonim | 09.04.2011, 02:58

  Mai bag un comentariu sa va/te felicit ca mesajele din comentariu se publica automat.

 • Lotus | 09.04.2011, 09:59

  Să mă.

  Da, am scos verificarea aia că nu îşi avea rostul pe Blogger. Ar mai fi de lucru, dar mă bate gândul să trec pe Wordpress.

  În general nu sunt adeptul revoluţiilor dar s-ar putea să ai dreptate.

Trimiteți un comentariu

Comentariile anonime, off-topic, indecente sau cu link-uri care nu sunt în context vor fi cel mai probabil şterse.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.