Reţele de socializare

sursa foto: giz.ro
Acest articol nu este o listă cu reţele de socializare, aşa că dacă aţi intrat de pe Google căutând acest termen, probabil o să vă dezamăgesc. Sau nu. În articolul de astăzi de pe blogul domniei sale, isuciu scrie despre Facebook şi prieteni virtuali. Aşa că m-am gândit la o replică la acel articol, replică care este pe de o parte destul de complexă pentru un comentariu şi pe de alta numai bună de umplut spaţiul pe blog şi ca urmare se pretează la a o publica aici.

Prin extensie la ce s-a discutat acolo, problema care s-ar pune este următoarea: În ce măsură reţelele de socializare sunt bune? În opinia mea, cheia pentru a răspunde corect la această întrebare este: ce aşteptări avem noi de la aceste reţele. Pentru că, fie că ştim sau nu, vrem sau nu, ne place sau nu, fiecare dintre cei care le folosim avem anumite aşteptări de la ele. Că de n-ar fi nu s-ar povesti şi noi nu le-am folosi.

Internetul înseamnă comunicare. Nu este acelaşi lucru cu o comunicare faţă în faţă, evident, dar la un nivel fundamental este asemănătoare. O reţea de socializare este nici mai mult nici mai puţin decât exact acelaşi lucru, adică tot comunicare, doar că realizată într-un anumit cadru sau context. Problema apare atunci când noi ne dorim ca ea să fie mai mult decât este.

Iată câteva exemple în care socializarea pe net poate fi benefică:
  • Eşti bloger şi ai 2000 de "prieteni" pe Facebook. Postând pe perete link-uri la articolele tale, vei obţine mai mulţi vizitatori pe blog.
  • Păstrezi legătura cu membri de familie sau prieteni care acum nu mai locuiesc în aceeaşi localitate cu tine.
  • Comunici cu prieteni reali cu care te mai şi întâlneşti şi ieşi în oraş.
  • Cunoşti pe net o persoană din aceeaşi localitate şi apoi vă întâlniţi şi fizic; IRC-ul era des folosit în acest scop de tineri în vremea lui de glorie.
  • Ştiu câteva cazuri de persoane din oraşe diferite care s-au cunoscut pe net şi ulterior s-au căsătorit. Este drept, foarte puţine.
În primul caz, acela cu blogerul, aşteptările tale legate de Facebook sunt corelate strict cu blogul. În cazurile imediat următoare prietenia pe Facebook (mess, etc) este o extensie a prieteniei din viaţa reală. Este ca şi cum ai vorbi la telefon cu nişte persoane iubite care acum nu mai sunt lângă tine. Ultimele două cazuri sunt mai rare.

Ca să nu vorbesc doar teoretic: eu am câţiva prieteni pe net cu care mă înţeleg foarte bine şi comunic des, chit că nu i-am văzut niciodată (decât în poze). Mai mult, cu unii dintre ei am mici afaceri profitabile pentru ambele părţi. Adică din care câştigăm bani. Şi mai am câteva relaţii tot aşa, adică cu oameni pe care nu-i cunosc fizic, şi care mi-au fost foarte utile de-a lungul timpului. Internetul nu a reuşit să îmi producă dezamăgiri sau drame emoţionale pentru că nici nu am căutat în el împliniri sentimentale sau alte lucruri de genul ăsta.

Dacă însă eşti o persoană retrasă, fără prieteni, mai ales fără prieteni de sex opus, atunci exisă riscul să te refugiezi pe net. Unde este foarte uşor să îţi faci câţiva zeci de prieteni şi să înlocuieşti singurătatea cu iluzia unei vieţi sociale clădită după dorinţele tale. Dar care, oricât de colorată şi de frumoasă, nu este până la urmă decât o iluzie şi va sfârşi prin a-ţi administra un duş rece. De fapt, cu cât mai repede, cu atât mai bine.

Eu consider că acesta este chiar motivul principal pentru care reţele precum Facebook, MySpace, Hi5, Netlog etc apar şi dispar atât de repede. Pentru că tinerii se plictisesc, negăsind în ele ceea ce caută, şi apoi migrează spre altele.

Ar mai fi poate de discutat dar mă opresc cu acest articol deja foarte lung. Cu concluzia că, la fel ca în multe alte direcţii, nu este atât de importantă acţiunea în sine cât modul în care o realizezi sau altfel spus felul în care înţelegi acea acţiune. O relaţie pe net nu înseamnă şi nu va însemna niciodată o relaţie fizică. Dacă înţelegi asta, nu vei mai fi dezamăgit, cel puţin nu din acest punct de vedere...

Voi ce ziceţi?

7 comments:

Trimiteți un comentariu

Comentariile anonime, off-topic, indecente sau cu link-uri care nu sunt în context vor fi cel mai probabil şterse.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.