Prost dar ieftin

De multe ori intru într-un magazin cu intenţia de a cumpăra ceva, un produs oarecare. Şi nu găsesc decât lucruri foarte proaste. Şi sunt dispus să plătesc mai mult pentru ceva de calitate, ba chiar caut ceva de calitate în mai multe magazine similare, dar nu găsesc decât ştifturi. Este adevărat, lumea nu are bani, majoritatea caută ce e mai ieftin. Din care cauză patronii aduc cele mai proaste calitativ mărfuri, multe dintre ele chinezării făcute pe vapoare, alimente suprasaturate cu chimicale etc. Iar dacă au doi furnizori pentru acelaşi produs şi unul dintre ei oferă un preţ cu 50 de bani mai scăzut, pe cine credeţi că îl vor alege? Indiferent de calitate? Din păcate magazinele "de firmă" oferă un raport preţ/calitate foarte prost în timp ce magazinele obişnuite au produse de calitate nulă. Ar fi şi aici o nişă, pentru că mai sunt oameni care doresc să cumpere ceva bun, chiar dacă îi costa semnificativ mai scump. Şi având în vedere faptul că aproape nici un comerciant nu se axează pe calitate, nişa asta nu e deloc neglijabilă. Dar, dacă la celălalt furnizor e cu 0.5 lei mai ieftin...

11 comments:

 • lelynx | 19.04.2011, 14:19

  hmm da,
  e o problema
  uite io merg direct la
  producator, meshteshugar,

  dc vreau ceva sa ma tzina ani de zile
  shi sa mai las shi mostenire la copii shi nepotzi

  iar de hmm cules :)
  hmm cam la fel,
  ma mai duc prin targurile de vechituri
  mai potzi gasi shi pe acolo cate ceva

  hmm care daca pe altzii i-a tzinut o viatza
  s-ar putea sa ma tzina shi pe mine :)

  mda cam asta ar fi
  hmm sfatul :)

  ar fi un pic de efort personal

  propriu la treaba asta
  macar la cautare :)

  ca altfel iar ajungi la "calitatea"
  "data" de altzii de gata
  pe nume de firma, bani, hmm etc

 • Lotus | 19.04.2011, 14:44

  Lelynx, te rog să comentezi mai adunat şi mai corerent. Şi în proză, nu în versuri. Ai mai multe rânduri decât are articolul şi e plin de hmm-uri. Data trecută nici nu ţi l-a publicat complet din cauza dimensiunii. Vreau să fie mai uşor de urmărit comentariile (e adevărat, cam inexistente). Mersi. :)

 • lelynx | 19.04.2011, 15:15

  @Lotus
  mda mi-am dat seama la primul comment ce shi cum :)
  o sa incerc sa sintetizez shi sa organizez un pic mai bine comment-urile
  cum mai ziceam, nu prea ma pricep la asha ceva: blogging , scris in general, am foarte multe de invatzat shi dorintza de a invatza :)
  asha ca sugestiile in privintza asta sunt binevenite
  thanks :)

 • lelynx | 19.04.2011, 15:25

  shi totushi ca sa sintetizez ceva

  mda, chiar sunt unele "lucruri" care nu se gasesc de cumparat

  hmm uneori pe langa faptul ca nu ma pricep la scris , mai sunt uneori shi foarte ...

  merci de corectzie shi in privintza respectiva :)

 • Bianca Dobrescu | 19.04.2011, 17:46

  Just
  Şi acum voi râde că am citit şi comentariile!:))

 • Lotus | 19.04.2011, 18:32

  N-ai citit unde trebe. Vezi că ti-am urat la mulţi (b)ani în articolul precedent... :))

 • dAImon | 22.04.2011, 01:01

  Mei, să nu zici că-s urâcios amu', dar o chestie nu poate să coste scump :D

  În rest .. mda, e greu să formezi o piaţă a bunurilor de calitate. Pareto dictează că un minim de 4/5 din vânzări sunt de produse low-end, întrebarea este dacă ai ce să-i oferi cumpărătorului care chiar are bani în buzunar. Hipermarketurile nu par a-şi pune întrebarea asta prea des.

 • Lotus | 22.04.2011, 10:17

  Ba da, sunt chestii care costă foarte scump. Pentru că foarte puţini vânzători sunt corecţi. Dacă produsul este ieftin atunci targetul lui îl reprezintă oamenii cu bani puţini, dar în acest caz calitatea acestuia este foarte proastă. Dacă te adresezi oamenilor cu bani atunci oferi calitate dar de multe ori preţuri mult peste valoarea produsului. Că doară şi aşa oamenii ăia au bani, de ce să nu-i storci mai mult...

  Probabil că, după cum intermediarii vând lucruri proste, producătorii le fac la fel, adică puţini producători de calitate. Asta nu face decât să extindă tema în discuţie şi la ei.

 • Pato Basil | 22.04.2011, 12:26

  Sunt de parere ca se gasesc lucruri de calitate si la preturi rezonabile- si nu in magazinele celebre "38" si nici la preturile alea. Ideea este sa cauti, destul de mult fiindca sunt magazine specializate pe lucruri de calitate "NU DE FIRMA"(firma cunoscuta-brand) care au preturi accesibile si celor care au salarii sa zicem minime pe economie. Eu unul astfel de chestii caut fiindca nu ma scot banii din casa si fiindca prefer sa dau dublu sau triplu dar sa stiu ca ma tine ceva timp... spre exemplu incaltamintea in piata este 50 de lei perechea si la un magazin oscileaza intre 75 si 130 de ron, dar aia din piata m-au tinut 2-3 luni iar cei de la magazin cred ca au 3 ani de acum si nu dau semne ca ar ceda, bine s-au uzat putin prin interior dar in exterior arata excelent cand sunt spalati:). Facand un calcul in 2 ani m-ar costa 2 sa zicem as cumpara la 4 luni incaltaminte din piata la 50 de ron 300 de ron in total asa cu 120 de ron, anul viitor iti permiti din economii sa iti mai ei o pereche si folosind 2 perechi minim te duci cu adidasii fara ma mai investesti ani de zile, purtandu-i prin rotatie!

 • dAImon | 22.04.2011, 12:31

  Ce încercam să-ţi atrag atenţia era că atributul "scump" se ataşează obiectului de vânzare, e.g. cal scump. Preţul nu se vinde, el e mare, nu scump :)

  Şi-n rest, da. Te uiţi cu ce adaosuri vin la noi electronicele şi-ţi bagi picioarele în ele. În fond este preţul plătit pentru că suntem încă o ţară relativ bananieră - adaosul imens este riscul asumat de vânzător că nu-şi va vinde marfa.

  Mausuri spre exemplu se vând pe bandă rulantă, fiind consumabile. Ele au deci şi preţuri normale, 2-3 dolari cele mai ieftine. Similar, un dvd-writer se vinde cam cu acelaşi preţ dincolo şi la noi pentru că tehnologia a ajuns la maxim, nu rişti nimic ţinând pe stoc 100 de writere.

  În schimb cine importă un lot de iPad 2 se poate trezi că nu există suficient de mulţi oameni care să vrea să dea banii pe aşa ceva. Şi cum publicitatea noastră e jalnică .. preferi mai bine să ceri preţ mare decât să rişti şi să vinzi la volum cu adaos mic.

 • Lotus | 22.04.2011, 12:47

  @Pato Basil

  "Ideea este sa cauti"

  Şi eu nu tot asta am zis, că foarte greu găseşti chestii de calitate? Evident că mai găseşti, că doar nu sunt 100% numai rabaturi, dar găseşti mai greu. Majoritatea sunt proaste, şi nu lua doar îmbrăcămintea, unde mai găseşti produse bune.

  @dAImon

  S-ar putea să ai dreptate cu formularea costă mai scump, mersi de observaţie.

  La piese de calculatoare rişti totuşi puţin, pentru că se devalorizează, nu prea îşi face lumea stoc. Bine, depozitele mari din ţară de la care cumpără toţi, da. Dar concurenţa la inscriptoare e şi foarte mare şi preţul e foarte mic comparativ cu tehnologia investită în ele. De aia nici nu prea au cum să mai scadă. Dar uită-te la inscriptoare blu-ray, al căror preţ e în scădere şi o să continue să scadă, pentru că sunt noi, să vezi câţi îşi fac ditamai stocul la ele?

Trimiteți un comentariu

Comentariile anonime, off-topic, indecente sau cu link-uri care nu sunt în context vor fi cel mai probabil şterse.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.