Hristos A Înviat !Îmi aduc aminte (din ce am citit, văzut şi auzit, evident) că, în primii ani după Hristos, creştinii erau persecutaţi de romani. Dacă erau prinşi erau bătuţi, întemniţaţi, omorâţi cu pietre. În ciuda împotrivirii romane, creştinismul s-a răspândit şi a ajuns una din religiile principale de pe glob. Lucrurile însă nu s-au schimbat prea mult, aş zice, la nivelul mentalităţii oamenilor. Fireşte, astăzi nu mai eşti închis deoarece există libertatea de opinie. Dar, în multe cercuri sociale sau chiar în multe ţări, dacă vorbeşti despre Dumnezeu eşti privit ca un fel de ciudat sau eşti luat în râs. Este un subiect tabu. Mult mai tabu decât rockul, satanismul sau homosexualitatea. De fapt acestea nu sunt, despre ele poţi vorbi. Probabil, urmarea atâtor ani de evoluţie.


Îmi amintesc un episod din clasele 1-4. Era înainte de '89. Nu mai reţin exact contextul sau motivul, cert este că la un moment dat mi-am făcut cruce. Lucru pe care, de altfel, îl făceam relativ rar. Învăţătoarea m-a văzut şi m-a apostrofat, spunându-mi să nu mai fac acest gest urât niciodată. Probabil explicaţia vine din diferenţa de înţelegere a lumii dintre noi doi. Then again, îmi aduc aminte tot limpede ca apa cum într-o oră de astronomie, de fapt un fel de introducere la ce sunt stelele, planetele etc, aceeaşi învătătoare ne-a povestit printre altele despre soare. Care este unul singur. Şi m-a contrazis când, elev de ciclul primar fiind, i-am spus că în univers există mai mulţi sori. Probabil, de data aceasta, explicaţia trebuie căutată în diferenţa dintre sistem solar şi univers. O diferenţă de nuanţă.

Dar aceste lucruri sunt vechi. Astăzi serbăm Paştele sau Învierea. Şi, credincioşi sau nu, suntem liberi, suntem acasă, cu prietenii sau familia. Iar afară e frumos. Şi la urma urmei nu mai contează dacă credem sau nu în Dumnezeu. Nu ne închide nimeni dacă da şi e sărbătoare şi dacă nu.


Cum era de aşteptat, în blogosfera românească, adică mai precis în cele câteva bloguri pe care intru, deoarece acesta este sensul în care e folosit termenul blogosferă de către aproape orice bloger, în această perioadă au existat numeroase articole şi comentarii cu urări de bine şi mesaje spirituale. O notă disonantă o constituie un videoclip urcat de Mircea Popescu, proprietarul agregatorului de bloguri fain, chiar pe blogul domniei sale cu câteva zile în urmă. Videoclip în care este filmat chiar dânsul rupând pagini din Biblie şi Coran şi dându-le foc. În opinia mea, credincios sau ateu, a terfeli ceea ce pentru alţii reprezintă un lucru sacru, mai ales în preajma unei astfel de sărbători fundamentale, este o utilizare greşită a Cuvântului. Nu, domnule Mircea Popescu, nu suntem în anul 3 după Trilema cum afisaţi pe blog, ci în anul 2011 după Hristos. Sau, în cazul dvs, probabil era noastră.

Sensul cel mai înalt al învierii este acela de-a o realiza în noi. Moartea speranţei, a credinţei şi a sufletului poate şi trebuie să fie anulată, dată înapoi, transcensă. Altfel, cineva a murit degeaba acum 2000 de ani.

Hristos a înviat !

12 comments:

 • Simpler | 24.04.2011, 18:53

  Salut, vreau sa te anunt ca iti poti alege persoana de la care sa primesti provocarea.

 • Scorchfield | 24.04.2011, 23:15

  Este bine cum ai scris, alegerea îţi aparţine!

 • Lotus | 24.04.2011, 23:26

  :))

  Este un fel de mic concurs la care s-au înscris 20 de bloggeri, vezi la el pe site. Şi da, se pare că a fost gândit după principii ezoterice, alegerea ne aparţine fiecăruia... :)

 • piticu | 25.04.2011, 10:10

  Adevarat a inviat!

 • Simpler | 25.04.2011, 11:34

  Lavinia tea provocat sa : ”Ai o super simpla provocare de facut..pentru ca esti baiat si fanteziile sunt la discretie trebuie sa descrii o fantezie sexuala de a ta in cel putin 500 caractere. Bafta la scris!” Dovada: N/A(pana pe 26 aprilie 2011 la 23:00)

 • Lotus | 25.04.2011, 11:54

  Măi Simpler, da' poate nu toţi sunt aşa scurţi şi durează fantezia mea mai mult decât până pe 26 la 23:00 ... :)) (just kidding)

 • Mircea Popescu | 25.04.2011, 13:44

  Ei, faci un pic de abuz de interpretare. Sa citam :

  Explicatie venita de nicaieri : Tr. folosit in sintagme precum n. Tr. dinsus nu inseamna nota Trilemei, cum v-ati putea in mod eronat astepta, ci nota lui Trompi. Idem d. Tr. nu noteaza anii numarati de la aparitia Trilemei decit printr-o pura coincidenta. Cu aparitia lui Trompi.
  De aici.

  In rest, cam tot la fel : nu tot ce zboara se maninca si nu orice potrivire de litere-i o potrivire de sensuri.

 • Lotus | 25.04.2011, 14:36

  @Mircea Popescu:

  Eu nu ştiam de lucrul ăsta, dacă nu de acolo vine atunci retractez prin acest comentariu şi îmi cer scuze pentru dezinformare. Dar nici nu poţi avea mari pretenţii la faza asta, pentru că dă-mi voie să te citez şi eu:

  "Morala ar fi ca in orice interactiune cu mine limita superioara a discutiei e setata de limitarile preopinentului."

  sau, când spui într-un articol că oferi o bursă pentru cel care-şi va alege ca temă de doctorat blogul tău şi cineva scrie că asta te va face celebru, tu răspunzi la modul: "Sau pe el".

  Adică pur şi simplu ar trebui să specifici acest lucru undeva vizibil, pe prima pagină, altfel rişti astfel de interpretări. După care tot tu te superi că vezi-doamne ai fost citit greşit.

  Dincolo de asta, legat de explicaţia ta, curată reclamă la ceva ce nu este definit şi curată coincidenţă cu Trilema, aş zice. Ţi-a venit ideea după clipurile cu robotzi? Sau te-or fi plagiat ei? Sau poate v-a plătit Trompi pe amândoi.

  În ce priveşte sensul gestului tău filmat, ce spun eu e de bun simţ. Poţi să îţi exprimi faptul că eşti ateu, dacă simţi nevoia să faci asta, în multiple moduri care nu implică un aspect de batjocură la adresa religiei sau a credinţei. După cum un creştin poate să îşi exprime credinţa fără să facă pipi pe cărţile lui Darwin, spre exemplu. Mai ales în apropierea zilei lui.

  Şi-n rest de astea două elemente, da, ai dreptate în tot ce ai zis aici. Doar zic.

 • Mircea Popescu | 25.04.2011, 15:00

  Da' zic sa nu te agiti, ca nu pot spune ca ma deranjeaza interpretarile, de orice natura. Daca-s eronate si dau peste ele le corectez, daca nu dau peste ele nu le corectez, nu-i nici o mare chestie. Interpretarile sunt cu totul responsabilitatea aluia de interpreteaza, pe mine nu ma privesc de fapt mai mult decit il privesc pe unu' mort. Ca autoru'-i mort pentru cititorii textului lui, stii teoria aia.

 • Lotus | 25.04.2011, 15:50

  Păi nici pe mine nu mă deranjează interpretarea ta cum că m-aş agita.

  Evident, eşti liber să nu prezinţi care e sensul acelui act, nici în acel articol, nici în următorul - unde vorbeşti despre el şi nici aici în aceste comentarii. După cum şi eu sunt liber să îmi menţin opinia, şi anume că gestul în sine are o nuanţă batjocoritoare şi că dacă nu asta era intenţia puteai găsi unul mai inspirat.

 • Anonim | 25.04.2011, 16:24

  Adevarat a inviat !

Trimiteți un comentariu

Comentariile anonime, off-topic, indecente sau cu link-uri care nu sunt în context vor fi cel mai probabil şterse.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.