Bloguri

Blogurile sunt un fenomen care a luat proporţii în ultimii ani. Acuzate de unii că ar fi o pierdere de timp, ridicate de alţii la rang de artă, considerate periculoase sau insignifiante, ele totuşi nu pot fi ignorate. Care afirmaţii sunt cele mai juste în ce le priveşte? Toate. Unele bloguri sunt o pierdere de timp, pentru autor sau pentru cititori. Alte câteva sunt artă. Luate în mic nu contează. Însumate sunt o forţă, nu aceea a unui balaur cu şapte capete care scuipă foc, ci aceea a unui imens roi de albine. Atuul principal al lor este autenticitatea. Mai bune sau mai proaste, mai agramate sau nu, pe o nişă sau pe alta, blogurile, în marea lor majoritate, exprimă opiniile sincere ale autorilor şi le reflectă personalităţile. La zeci de mii de bloguri active doar în România, o să existe în mod cert câteva care o să fascineze orice cititor. Sau care o să-l pună pe gânduri. Singura problemă este cum să le găseşti.

Prima idee ar fi să consulţi directoarele de bloguri. Invariabil însă o astfel de tentativă se va solda cu un eşec răsunător sau cel mult cu câteva mici rezultate pozitive şi atât. Un director de bloguri va lista blogurile aproape la grămadă, eventual defalcate pe categorii (ex: bloguri culinare, bloguri personale, bloguri auto) şi fără vreun alt criteriu semnificativ de departajare. Aşa că, având o listă de jde mii de bloguri din categoria X, dintre care unele sunt închise sau nu mai sunt actualizate de ani de zile, ce faci? Le iei la rând pe fiecare? Nu cred. Pentru că, dacă sunt 20000 de bloguri de parcurs din acea categorie şi tu verifici 5 bloguri în fiecare zi (asta implicând zi de zi, inclusiv sâmbete, duminici şi sărbători legale, fără pauză deci) îţi vor trebui aproape 12 ani pentru a le parcurge pe toate. Timp în care au apărut altele iar rezultatele pentru primele bloguri verificate sunt deja neconcludente. Prin urmare, ideea unui director de bloguri şi în general a unui director web este o imensă prostie în viziunea mea, lipsită de orice utilitate practică. Înregistrându-ţi blogul acolo vei obţine un link care va fi bun pentru Google dar dacă eu aş fi Google, în cel mai scurt timp aş invalida link-urile oferite de astfel de directoare. În orice caz, invalidate sau nu, linkurile sunt bune doar pentru autorii de bloguri şi nu pentru cititori. În concluzie, pentru un cititor un director web este absolut inutilizabil.

Ajunşi aici probabil vom reformula demersul nostru în: cum să găsesc bloguri de calitate. Bineînţeles, problema calităţii este una sensibilă, calitatea fiind interpretată subiectiv. Pentru un manelist un blog de calitate va fi un blog cu şi despre manele. Un pictor va aprecia foarte mult inclusiv tema blogului pe care intră. Aşa că încercările de a clasifica blogurile din punct de vedere calitativ sunt tot timpul vulnerabile la atacuri de tipul: calitatea ta nu este aceeaşi cu calitatea mea. Dar, o încercare de a clasifica blogurile oarecum, este mai bună decât lipsa oricărei încercări. Şi, dacă vor exista mai multe astfel de clasificări făcute de persoane diferite, probabil vom găsi una care să fie cât mai apropiată de gusturile noastre...

În unele articole viitoare voi urmări să evidenţiez încercările făcute pe această temă, respectiv modalităţile care există deocamdată pentru a ne facilita găsirea unor bloguri bune.

6 comments:

 • anca giura | 06.04.2011, 11:47

  Ce fain ai scris! Lucid!... metafora cu roiul de albine m-a dat gata.

 • Lotus | 06.04.2011, 12:13

  Eva, mersi. Voiam să scriu despre ceva mai concret dar m-am lungit şi am zis că las partea asta aşa, ca o introducere.

 • Liviu Drugă | 06.04.2011, 19:49

  Astept continuarea. Inceputul promite.

 • Stefan | 14.04.2011, 23:32

  Ai perfecta dreptate cu directoarele web....sunt inutile...ba' chiar tu,ca blogger,directionezi mai mult trafic catre directorul lor decat ti-ar fi trimis ei vreodata! Dar sunt cateva directoare bune totusi...cat despre cealalta parte,cu blogurile de calitate...mai greu de rezolvat...cea mai buna varianta ar fi sa verifici topul din zelist...macar acolo sunt ordonate dupa rang

 • Lotus | 15.04.2011, 00:06

  Ştefan, intenţionez să mai scriu pe tema asta, vreau să discut şi despre ZeList. O să fim mai la subiect acolo. :)

Trimiteți un comentariu

Comentariile anonime, off-topic, indecente sau cu link-uri care nu sunt în context vor fi cel mai probabil şterse.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.