Repere literare (leapşă)

Am primit o leapşă de la isuciu. Vă rog să trataţi răspunsurile mele cu îngăduinţă deoarece nu sunt un expert în literatură, aşa că titlul de repere este unul subiectiv în cazul meu.

1. Numiţi cinci titluri de cărţi capodopere din literatura română sau universală.

Încă nu am citit multe cărţi considerate de bază şi în general încă nu am citit suficient ca să pot răspunde.

2. Dintre o carte scrisă de un autor român şi una scrisă de un autor străin pe care o alegeţi ? Presupunerea este că dacă o citiţi pe una nu mai puteţi s-o citiţi şi pe cealaltă.

Aleg autorul străin. Aici trebuie precizat că probabil majoritatea se vor gândi că cele două cărţi sunt de top, însă este foarte posibil ca ambele cărţi să fie slabe. Cel puţin, dacă ele tratează o temă concretă din istoria sau cultura poporului respectiv, cea străină va reprezenta ceva nou. Am un fel de alergie la faptul că atâţia autori de cărţi sau filme româneşti aleg subiecte de genul revoluţie, comunism, tranziţie. Am ieşit din primele două, move forward...

3. Ce apreciaţi la o carte: povestea sau emoţia ?

La o carte - emoţia. La o emisiune de ştiri sau o carte de tip documentar - povestea. Din păcate de multe ori primesc exact opusul, mai ales în cazul doi. Cred că realizatorii de telejurnale şi-au greşit vocaţia.

4. Literatura modernă şi contemporană este mai valoroasă decât cea antică ?

La nivel de vârf nu ştiu. La nivel de bază cred că procentul de cărţi proaste din totalul de cărţi scrise este mult mai mare acum decât în antichitate. Cred însă că scrierile anticilor erau mai autentice iar cele de acum sunt mai comerciale şi mai false (per ansamblu).

5. Orientarea politică a autorului influenţează valoarea unei cărţi ?

În măsura în care orientarea politică are şi o componentă filosofică, cred că da, este posibil să influenţeze. Mă rezum la atât.

6. Pe care scriitor îl consideraţi mai valoros: Stefan Agopian sau Mircea Cărtărescu ?

Cel din urmă.

7. Consideraţi că trebuie să faceţi eforturi pentru citirea unei cărţi bine cotate sau o părăsiţi ? În acest din urmă caz, regretaţi că aţi pierdut ceva ?

Da, însă nu prea văd cum. Mai demult anumite învăţături sau cărţi erau secrete şi se transmiteau din gură în gură şi se memorau. Astăzi le găseşti pe net sau la preţuri derizorii. Ce efort să faci astăzi? Efortul de a-ţi plăti abonamentul la net...

8. Credeţi că o carte poate avea un efect terapeutic ?

Dacă o boală înseamnă mai mult decât o afecţiune fizică, da.

9. Apreciaţi valoarea unei cărţi pe baza gustului personal sau a recomandărilor criticilor ori a prietenilor ?

Înainte de a o citi, sugestiile oferite de alţii pot constitui un reper. După ce am citit-o o apreciez evident prin ochii mei, indiferent ce se spune despre ea. Termenul de valoare implică în acest caz şi o componentă subiectivă. Mie îmi place frişca, ţie ciocolata. Diferenţă de gust sau de afinităţi. Iar noi citim cărţile pentru noi, nu pentru cutare critic.

10. V-aţi întâlnit cu situaţia în care să vă placă opera unui scriitor, dar să nu vă placă autorul ?

Da.

11. Dacă aţi văzut o ecranizare a unui roman, mai citiţi şi cartea ?

Dacă filmul este bun sau sugerează o carte bună, da, pentru că sunt lucruri diferite. Un film poate chiar să mă facă să cumpăr cartea. Singurul mic impediment ar fi faptul că ştiu ce se întâmplă, inclusiv finalul.

12. Credeţi că un scriitor poate să creeze o operă valoroasă dacă nu este patriot ?

Întrebare cu skepsis. Eu nu consider lipsa patriotismului un defect. Şi chiar dacă ar fi - da, poate.

13. Dacă ar fi sa realizaţi un clasament valoric al literaturilor lumii (engleză, franceză, italiană, spaniolă, japoneză etc.), de la 1 la 10, pe ce loc aţi poziţiona literatura română?

Nu ştiu, asta implică să citeşti zeci de cărţi din aproape fiecare limbă vorbită. Ce pot spune este că, cu foarte mici excepţii, cărţile care mi-au plăcut foarte mult nu sunt scrise de români.

Deoarece blogul e la început şi nu ştiu câţi mă citesc, dau mai departe leapşa oricui doreşte să o preia.

3 comments:

  • mofturi | 09.03.2011, 17:03

    Nu cred ca nu ai citit cinci carti pe care sa nu le apreciezi mult. Iar locul literaturii noastre dupa literatura franceza, engleza, greaca, americana, sud-americana, rusa, italiana, spaniola, germana, japoneza etc.este usor de stabilit.

  • Lotus | 09.03.2011, 19:22

    Da dar noi nu am avut timp de filosofat. Nu am fost suficient de dezvoltaţi, nu am avut o viaţă liniştită, au trecut peste noi turcii, tătarii, polonezii, maghiarii... Ne-am luat copilul, soţia şi purcelul şi am fugit în munţi. Slovele noastre sunt doine haiduceşti. La punctul 1 încă nu fac nominalizări.

  • mofturi | 10.03.2011, 10:29

    Nu e vorba de motivele pentru care am avut sau nu timp de filosofat. E vorba de fotografierea situatiei.

Trimiteți un comentariu

Comentariile anonime, off-topic, indecente sau cu link-uri care nu sunt în context vor fi cel mai probabil şterse.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.