(i)Realitatea care ne înconjoară


După cum probabil ştiţi, sindicalistul Marius Petcu a fost prins în flagrant de anchetatorii DNA luând mită vreo 40.000 de euro. După cum iar ştiţi, în blogosferă activează un tip pe nick Zoso şi pe nume Vali Petcu. Coincidenţă de nume. Care tip a publicat ieri pe blogul lui acest articol. Unde, în esenţă, spune că tatăl lui nu ia mită. Atât! Urmarea acestui articol a fost că un detaşament întreg de site-uri au sărit la concluzia că Zoso este fiul lui Marius Petcu. Şi au publicat informaţia. Despre ce site-uri este vorba? Păi: (i)realitatea.net, adevărul.ro (coincidenţă de titlu), încont.ro, cotidianul.ro, corectnews.ro (curat corect!), ştiri.rol.ro şi după ei întreaga serie de agregatoare care le preiau articolele.

Ieri după-masă când, probabil datorită multiplelor articole şi comentarii din bloguri, farsa devine evidentă, Realitatea spre exemplu se scuză şi modifică articolul: "Cunoscutul blogger Zoso, Vali Petcu, se ţine de farse. Şi presa le înghite. Zoso a postat pe blogul său un comentariu în care a pretins că este fiul sindicalistului de la SANITAS, Marius Petcu [...] Mai multe publicaţii printre care şi REALITATEA.NET au preluat informaţia" Nu, domnilor. Zoso nu a scris că el este fiul lui Marius Petcu. Zoso doar a arătat un mail în care a fost acuzat de aşa ceva de un tip, a postat un link spre articolul cu Marius Petcu şi apoi a spus că tatăl lui nu ia mită. Nu a spus că tatăl lui este Marius Petcu. Şi nu într-un comentariu ci într-un articol dacă e să fim corecţi în sensul terminologiei folosite pe bloguri.

Dacă doriţi screenshot-uri cu probe, le puteţi vedea aici. Cam ăsta este nivelul presei online din România.  Deci aşa se verifică informaţia la ora actuală de marile trusturi de presă. Este suficient un zvon sau un articol cu dublu-înţeles din partea UNEI SURSE şi toată lumea publică. Şi nu vorbim de bloguri sau de ziare de liga a treia, pentru că pe bloguri s-a realizat mult mai repede că este o farsă. Pentru cine încă îşi făcea iluzii...

UPDATE: Şi-au învăţat oamenii de la Realitatea lecţia? Păi, eu zic să lecturaţi reacţia Magdei Gheorghiţă. Ceea ce dovedeşte că problema pusă în discuţie cu presa nu este una acută, ci profund cronică.

UPDATE 2: O analiză în opinia mea extrem de pertinentă pe mirceamester.ro.

2 comments:

  • anca giura | 28.03.2011, 10:31

    Ce crize de identitate creează virtualizarea. Nu mai ştii cine e cine!

  • Lotus | 28.03.2011, 14:35

    A, nu, asta-i altă treabă cu criza de identitate, dar dacă nu ştii cine e cine, nu dai pe post că ştii. Sau pe site. Sau în ziar. Acesta e nivelul de fond la ei, numai că nu e chiar atât de vizibil, doar din când în când, când mai fac câte-o perlă.

Trimiteți un comentariu

Comentariile anonime, off-topic, indecente sau cu link-uri care nu sunt în context vor fi cel mai probabil şterse.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.