De ce prefer internetul presei scrise

Dintre cele două surse, nici una nu este bună. Jurnalele media online arată de parcă ar fi scrise cu picioarele. Să luăm un exemplu: articol mediafax. Şi ţineţi cont că este mediafax, deci nu acuz un limbaj de messenger. De ce este articolul o expresie a lipsei de calitate în online? Să le luăm pe rând. 

În primul rând, titlul: "Ce ştiu Facebook şi Google despre tine" nu are aproape nimic de-a face cu conţinutul articolului. Singurul pasaj care pare să motiveze acest titlul este: "doar simpla menţiune a datei naşterii în profilul de Facebook poate duce la spargerea contului". Dacă voi aţi înţeles, am înţeles şi eu. Profund şi semnificativ. Articolul continuă: "În plus, există anumite aplicaţii periculoase." Unde? Pe Google? Pe Facebook? La noi în calculator? În mintea autorului? Misterul şi suspansul se risipesc însă foarte repede pentru că în pasajul următor aflu că întreg articolul este o reclamă la antivirusul românesc BitDefender. Sau cel puţin eu aşa consider. Şi, în sfârşit, dacă nu ne-am lămurit, suntem trimişi pentru mai multe informaţii pe site-ul incont.ro, site care aparţine grupului MediaPro şi căruia MediaFax îi face o publicitate susţinută.

Concluzia? Noi suntem elevi în Josenii de Deal, MediaFax-ul este şcoala generală iar autorul articolului este proful de desen cu care facem fizică şi matematică. Sau altfel spus, articolul este copiat dar autorul transcrierii habar nu are de domeniul abordat în articol. Şi este tot atât de mult jurnalist pe cât sunt eu.

Comparativ cu presa scrisă, internetul arată jalnic la capitolul sintaxă. Gramatica şi talentul de jurnalist al scriitorilor virtuali sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârşire în foarte multe cazuri. Avantajul internetului este că e liber. Adică găseşti bloguri, portaluri, surse de informaţii unde oamenii exprimă ce gândesc.

Presa scrisă, cel puţin comparativ cu netul, se ridică la un nivel mai înalt în ce priveşte exprimarea şi talentul pentru scris. Şi e normal: acolo nu activează Gigel ci un jurnalist. Problema cu presa scrisă este că, din punctul meu de vedere, marea majoritate a jurnaliştilor dau dovadă de o lipsă de obiectivitate, etică şi morală sub orice critică. Precum Atlas susţinând cerul pe umeri, povara realităţii a apăsat atât de crud pe aceşti sărmani oameni încât coloana lor vertebrală a căpătat o cu totul altă formă decât cea naturală. Lipsa de respect pentru tot ce înseamnă meseria de jurnalist şi nemernicia unora dintre ei este uimitoare.

Mai este o diferenţă: internetul este în faza de început. Tiparul încet-încet iese la pensie. Dintre cele două eu aleg la orice oră presa virtuală.

7 comments:

 • anca giura | 22.03.2011, 15:59

  Iar bloggerii sunt oameni mai liberi pentru că nu ascultă decât de ei înşişi, nu de patronul trustului mediatic, nu? :)

 • Lotus | 22.03.2011, 23:49

  de ei sau de nevastă :P

 • anca giura | 23.03.2011, 08:23

  Din partea mea, blogerii însuraţi nu trebuie să asculte de neveste. Căsătoria nu trebuie să însemne presiune, coerciţie, ci o ,,colaborare'' liber consimţită. Când nu te mai simţi liber( în expresie, în atitudine, în manifestări etc.) nu mai e plăcut... Sigur că înţeleg prin libertate: să faci ce simţi fără a-l leza pe altul.

 • Lotus | 24.03.2011, 00:52

  Aşa zic şi eu. Probabil după ce o să mă însor o să zic altfel... :))

 • anca giura | 24.03.2011, 09:41

  Stai liniştit, doar de tine depinde cu ce fel de femeie te însori, păi, nu? Cum îţi aşterni, aşa dormi, hihihi...

 • Luka D | 27.03.2011, 16:06

  lolz Eu m-am oprit la alt articol Mediafax.

 • Lotus | 27.03.2011, 16:28

  LukaD: eu nu m-am oprit, am mers mai departe... :)

  la ce articol zici?

Trimiteți un comentariu

Comentariile anonime, off-topic, indecente sau cu link-uri care nu sunt în context vor fi cel mai probabil şterse.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.